2017. szeptember 9., szombat

Pergető horgászat

Nem hosszú évek, de számos tavi, és pár folyóvizes békés-hal horgászat után, mely egyaránt szólt úszózásról és fenekezésről (match és feeder), változatos helyszíneken, évszakokban, napszakokban, azt tapasztaltam, hogy igen kényelmetlen műfajok ezek. Mire gondolok, hogy értem ezt ? A túletetett tavakban a halak teljesen hektikusan reagálnak a felkínált etetőanyagra és csalikra. Nincs bevált recept, semmilyen helyszínre, semelyik fajra, semelyik évszakra, sem reggel, sem este. Megveszi az ember a rengeteg alapanyagot (etető anyag alap, magok, kukorica, aroma), megveszi a pelleteket, az ízesített cuccokat a szilikongyűrűhöz, vesz csontit, pinkit, gilisztát, kicipeli a vödröket, odaviszi a széket, a bottartó állványt, bekeveri, és elkezd várni. Jön is a taknyos dévér, meg a rengeteg tenyeres kárász, de ponty alig. A túloldalon nyolcéves forma kisfiú fog akkora amúrt játékból, hogy haza sem viheti. Mind ezt komolytalanul, játék közben. Elutazik az ember a Dunára, kicuccol, felszerel, megveszi a külön folyóvízre való szereléket, a más fajta, nehezebb, süllyedő alapanyagot, két komoly, de legalább középkategóriás bottal nyomja, és megint nem fog értékelhető halat olyan emberrel, aki 20 éve horgászik. Mindezt annyi cuccal, hogy megszakad, mire kiviszi a vízhez a felszerelését. (Tudom, miért nem bojlizok a tuti tavakon, ha nagy pontyot szeretnék ?)

NA NEEEE ! Más módszer kell nekem ...


Pergető horgászat


Nagyon sok videót néztem a Fishing and hunting csatornán és megtetszett ez a módszer. Megtetszett az, hogy egyetlen táskában elfér minden, hogy az ember sétál a vízparton, a tó mellett, a folyó oldalában, árterekben, vagy épp egy csónakban igyekszik elcsípni a ragadozó halakat. Azokat a vad halakat, amelyek nincsenek a végtelenségig bepohosodva, amelyek egy darab mozgó élő, vagy műanyag, akár gumi csalira is rámozdulnak. Az ember sétál, dobál, eggyé válik a természettel, kalandozik vadregényes tájakon, nem csipogó kapásjelzők, és más, szintén szerencséjét próbáló sporttárssal, akik - velünk együtt - egymás hegyén hátán foglalnak helyet, az agyon etetett, érdektelen halakkal (jó esetben) tele lévő tavak partján. A pergető horgász mindig oda megy, ahová más nem. Kifigyeli, és megtalálja a jó helyeket, melyek könnyen megközelíthetők azzal a kevés felszereléssel, mely nála van, melynek mennyisége csekély, de épp elég. Így szeretnék én is horgászni. Csukára, Balinra, Süllőre, Kősüllőre, Domolykóra, és szerintem még csomó fajt nem ismerek ... Hosszas kutakodás után, mérlegelve, és informálódva összeraktam egy felszerelést, mely pont jókor lett meg, mégpedig az őszi pergető szezon elején. Itt szeretném bemutatni e szettet.


 Daiwa Ninja 240 cm, 5-50 gr medium heavy pergető bot

 Ryobi Ecusima 3000 (5+1) orsó

 A legjobb orsóm mind közül. Vajpuhán jár

 Nevis halkiszedő fogó, a fogak ellen (LipGrip)

 Halhatározó kiskönyv, fonott 0.15 mm-es főzsinór, karbon előke

 Csalis doboz. Nem értem miért kerül ugyanez 2.5 x ennyibe a horgászboltban ?!

 Nagyon szépen belefér minden, és még tartalék hely is van benne

 Gumihalak sötétebb napszakokra

 Izgalmas színek mindenkorra

 Twisterek, és sneci utánzatok

 Villantók (Ottó bácsi támolygója folyóra, Effzett támolygó, és Mepps forgó tavakra

 Drótelőke a csukának

 Kéziszerszámok. (Mérőszalag, zsinórvágó és horogkiszedő fogó)

 Not a knot kapocs, JIG fejek, jóféle gyorskapcsok

 Az első wobblerek

 Caperlan Dobson 60 (nagy csőr, mélyre törő)

 Salmo lebegő sneci (még egy Rapalát majd veszek) ... vagy többet :-)

 Itthon találtam. Természetes színű, oldaltáska, kiváló.



Most hétvégén nem érek rá, de a jövő héten akár munka után, vagy szombaton, ha esik ha fúj, megyek és kipróbálom. Remélem, a szezon végéig belejövök, és Novemberre már sok élménnyel gazdagodom, egy szál oldaltáskával járva, álló és folyóvizeink partjait, ártereink zeg-zugos, varázslatos világát egyre jobban megismerve ...