2016. július 16., szombat

Ismerjük meg halainkat

Szilárdan hiszem, hogyha az ember belevág egy számára új terület megismerésébe, bizony elengedhetetlen, hogy elmélyüljön annak elméletébe. Mikor elkezdtem érdeklődni e csodás hobbi vagy sport iránt, hamar rájöttem, hogy alapismeretek nélkül, igen könnyen beletörik majd a bicskám. Első körben olyan ismerősöket kérdezgettem e témában, akik már gyakorlottak, és rendszeresen horgásznak. Rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem. Milyen módszerek vannak, milyen felszerelésre volna vajon szükségem, mely ágakra bomlik ez a sport, honnan érdemes beszerezni a kellékeket, milyen élőhelyeken milyen halfajokkal találkozhatunk, mely halakra milyen csalival és etetőanyaggal pályázhatunk vélhetően sikerrel ? Hosszasan sorolhatnám, mennyi minden futott át az agyamon. Figyelgetem már a horgászokat jó ideje, ahogy magabiztosan veszik elő a horgászdobozból a megfelelő szerelékeket, s tudtam, hogy "na, ide azért nem lesz könnyű eljutni" ... Jelenleg a horgászat ajándékaival, a halfajokkal foglalkozom. Próbálom megismerni azokat, felismerni őket, csoportosítani magamban, s ezen infók után kutakodom nagy érdeklődéssel. Ebben a bejegyzésben megpróbálom a halfajokat több szempont alapján csoportosítani, s a közismertebb fajokat magamnak is bemutatni, hogy a tudomány egyben álljon rendelkezésre, ebben a posztban. A következőben pedig részletes halfaj-bemutatásra vállalkozom :-)






A halak anatómiája:
Mielőtt bármilyen megközelítésből taglalni kezdenénk a halak csoportosítását, szerintem érdemes kicsit utána járni, hogy mit tudhatunk a halakról. Igyekszem összeszedni azt a minimumot, melyet tudni érdemes szenvedélyünk tárgyáról.

A halak a gerincesek törzsébe, és a halak osztályába tartozó élőlények, Rendszertani besorolásuk, megismerésükkel egyenes arányban egyre árnyaltabb, mára azonban a vízi gerinces állatok, koponyások csoportjába sorolják őket. Kevéssel több mint 30.000 fajuk ismert a világon.

Testtájaik, szám szerint három: fej, törzs, farok. Kültakarójukat a hám és az irha réteg alkotja. Testüket pikkelyek borítják, kevesebb vagy több, ez fajra jellemző. Igen sokféle pikkelyforma létezik, mely mind határozó bélyeg, s ezen pikkelyek a hallal együtt fejlődnek.

Tekintsük át nagy vonalakban a halak testfelépítését, anatómiáját, a következő képen. Az oldalvonal érzékeli a víz áramlását, az úszóhólyag segítségével emelkedik és süllyed a hal a vízben, a mell-has és farok alatti úszó a kormányzást segíti, míg a farokúszó a gyors előrehaladást.



A halak anatómiája


Élőhelyük szerint csoportosítva, a halak lehetnek édesvízi és sós vízi halak, élhetnek tavakban, folyóvizekben, patakokban, tengerekben. Változatos élőhelyekhez alkalmazkodtak, ahogy a következő két ábra is mutatja.

 Gyors folyású vizek halai


Állóvizek halfajai


Halainkat egyéb más szempontok alapján is csoportosíthatjuk, úgy mint származási helyük szerint, édesvízi, tengeri (sós víz), vagy vándorló halak. A vándorló halak érdekessége, hogy ugyan sós vizekben élnek, de szaporodni az édesvizeket keresik fel. A következő felsorolásban tekintsük át a halfaj csoportokat ezen kritériumok alapján !



- Édesvízi halak:

Pontyfélék
Tokfélék
Kölönték
Sügérfélék
Pisztrángfélék
Csíkfélék
Harcsák
Csukák
Pócok


- Tengeri halak:    (ezekhez én nem értek)


- Vándorló halak: 

lazac 
tok
viza


Táplálkozási szokásaikat tekintve békés és ragadozó halakat különböztethetünk meg. Gasztronómiai megközelítésben világos, és sötét húsú halaink vannak, de tovább bonthatjuk ezt zsírosabb, és soványabb húsú halakra úgyszintén.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szájak állását sem, mert ez viselkedésüket, táplálkozási szokásaikat nagyban meghatározza. A halak szájfelépítése a következő lehet:
- alsó állású
- felső állású
- csúcsba nyíló száj, vízszintes hasítékkal
- csúcsba nyíló száj, ferde hasítékkal


Szájállás típusok


A garatcsont felépítése





Végül pedig a következő belső váz alapú csoportosítást tehetjük meg:

  • csontos halak (belső vázuk elcsontosodott) külső felülete sima, részben vagy teljesen pikkelyes
  • vértes halak (belső vázuk porcos) bőrükön pikkely helyett csontlemezek (vértek) képződnek,
    (tok, viza, kecsege)




Ennyi biológiai és anatómiai ismerettel már kimondhatjuk, hogy készségszinten ismerjük azt az élőlényt, amire (kis képzavarral élve) vadászunk. Úgy gondolom, hogy ennyit igazán illik, és érdemes tudni azokról a csodás élőlényekről, melyeket különböző horgászmódszereinkkel, állandóan zargatunk vizeinkben ...