2016. július 16., szombat

Csomók és kötések

Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni azokat a kötéseket, melyek eddigi tudásom alapján minimum szükségesek az alap szerelékek elkészítéséhez. Most is kiemelem, és mondom, semmilyen nagy tudásnak nem vagyok még a birtokában. A blogot azért írom, hogy a magamfajta, hozzám hasonló, abszolút kezdő horgászok, találjanak némi támpontot az elinduláshoz. Azért jó a blog, ez vagy bármelyik, mert egyben meg van benne minden, az adott témában. Mint írtam az előző bejegyzésekben, könnyűszerelékes match, és feeder fenekező szettem van, s a kötések, melyekről itt megpróbálok összeszedni infókat, e két szerelék, és horgászati stílus alapját adják. Rengeteg, nagyon furmányos csomó és kötés van ebben a szakmában, melyek bevallom engem jelenleg még kicsit elriasztanak, de pár alap okossággal el lehet indulni az úton. Össze is szedem akkor azt, amit eddig én tudok.





Kötések fajtái:

- Horog kötések: KNOTLESS KNOT (horogelőkékhez, méretre állított hurkokhoz)
- Damil kötések: BLOOD (végfülekhez, horogelőkékhez)
- Egyéb kötések: CLINCH (gyorskapocs és a főzsinór közé)


Gábor barátom javasolt egy nagyon jó programot, melynek neve Horgászkötések, és Androidra tuti van. Windows phone, és Apple vonalon nem mozgok, nem tudom. Ebben az applikációban igen sok hasznos, bőséges leírással rendelkező kötésfajta kerül bemutatásra, mégpedig kötésfajták, és azok funkciói alapján, nagyon ésszerűen csoportosítva. Mindenkinek nagyon javaslom, hogy tegye fel ezt a hasznos applikációt telefonjára, táblagépére.





Vegyük akkor sorra a kötéseket. Keresek animációt a netről, és szépen megmutatom itt, miről is van szó. Kezdeném itt egy jó kis példával, hogy lássuk, miért is lehetetlen minimális csomó és hurok kötési tudás nélkül elindulni ...


Láthatjuk, hogy ezen egyszerű szerelékhez is három fajta kötés kell




Knotless knot: (csomómentes csomó)
A horog felkötésére használjuk, például ahol az előke zsinór és maga a horog találkozik.





Egyszerű hurok:
Például egy gyorskapocs és az előke zsinór találkozásánál alkalmazzuk, az előke zsinór ezen végénél.




Clinch csomó:
A gyorskapocs, és a főzsinór találkozásánál. (lásd fenti, etetőkosaras fenekező szerelék ábra)
Használják még a horog felkötésére is.






Blood kötés:
Két zsinór összekötésére szolgál. E módszer használatával elvileg nem veszítenek a zsinórok a szakítószilárdságukból.




Én sem tudok mást tenni, mint hogy megtanulom az alapkötéseket, és a horgászat adott pillanatában, a megfelelő kötést kikeresem az internetről, vagy abból az applikációból, melyet a blogbejegyzés elején ajánlottam, illetve kérdezősködöm, nálamnál ezerszer tapasztaltabb, haladó kollégáktól. Javaslom a FaceBookon a Horgászat ezerrel nevű csoportot, amelynek tagjai, eddig minden kérdésemre, azonnal választ adtak, a lehető legnagyobb részletességgel.  E témában, mint kötések, végeláthatatlan utat járhatunk be, mert annyi a kötés, hurok és csomó, hogy megtanulni azokat, véleményem szerint lehetetlen. A következő videóval zárnám ezt a blogbejegyzést, mely megmutatja nekünk a legelemibb kötést, mely a horgot rögzíti a zsinóron.